Angst- en stemmingsproblemen

Heeft uw kind last van faalangst? Is er sprake van blokkades op belangrijke momenten op school? Wellicht kan onze training een steuntje in de rug bieden. Faalangstreductietraining is geschikt voor zowel kinderen in het basisonderwijs (8 tot 12 jaar) als voor jongeren in het voortgezet onderwijs (12 tot 16 jaar). De training bestaat uit 6 tot 8 bijeenkomsten.

Angst- en stemmingsproblemen

Voor kinderen met angst- en stemmingsproblemen zetten we bij KluppluZ vaak cognitieve gedragstechnieken in. Dit is een werkwijze die helpt tegen klachten zoals angst en een negatief zelfbeeld bij kinderen. Het doel van deze methodiek is gericht op het opsporen van denkfouten die leiden tot een vervelend en onzeker gevoel. Door kinderen bewust te maken van hun negatieve gedachten en het versterken van helpende gedachten, wordt dit patroon doorbroken. Ook ontspanningsoefeningen zijn een vast onderdeel van de behandeling.

Faalangst
Een gezonde portie angst of stress kan iemand helpen om beter te presteren tijdens spannende momenten. De spanning zorgt dan in feite voor een ‘oppepper’ waardoor iemand extra goed kan focussen. Maar wat als iemand zo gespannen is tijdens beurten, toetsen of mondelingen dat hij/zij niet meer helder kan nadenken en juist slechter gaat presteren? Een kind krijgt bijvoorbeeld een black-out tijdens een toets of komt niet meer uit zijn/haar woorden bij een presentatie, terwijl hij/zij hier zo ontzettend goed voor had geleerd! Ongeveer 10% van de leerlingen heeft last van zware of minder zware negatieve faalangst. De resultaten op school laten bij deze leerlingen vaak niet zien wat ze daadwerkelijk kunnen. Een training kan dan een zetje in de rug zijn om negatieve gevoelens en angsten onder controle te krijgen en om met meer vertrouwen een spannende situatie aan te gaan.

Voor wie is het?​
Deze vorm van begeleiding zetten wij in bij kinderen van 8 jaar en ouder. In overleg met de verwijzer en de orthopedagoog of psycholoog van KluppluZ wordt het begeleidingsplan vormgegeven.