In de media: Opvang, onderwijs en jeugdzorg ineen loont

15 mei 2018

Sinds 1 december 2017 heeft Gemert-Bakel een kindcentrum voor het speciale kind. Opvang en onderwijs zijn gebundeld in Kindcentrum SBO Petrus Donderschool, een locatie van Stichting GOO. Sindsdien krijgen kinderen die iets extra’s nodig hebben een samenhangend aanbod.

Voor alle kinderen
Lieke Tijmensen, directeur van Kindcentrum SBO Petrus Dondersschool: “Sommige kinderen hebben meer nodig dan kinderopvang en onderwijs normaliter kunnen bieden. Denk aan kinderen die problemen hebben met concentratie, spraak, taal of samenspelen. Zij kunnen nu bij ons terecht. We bieden gespecialiseerde groepsbegeleiding aan kinderen van 4 tot 13 jaar en gespecialiseerde dagopvang aan kinderen van 2 tot 5 jaar. De gespecialiseerde groepsbegeleiding wordt verzorgd door KluppluZ. Hbo-geschoolde pedagogisch medewerkers zijn door KluppluZ aangesteld voor onze locatie om de gespecialiseerde groepsbegeleiding aan te bieden. Die specialistische zorg is er zowel voor kinderen individueel als in groepsverband.”

Meerwaarde
Tijmensen is zeer te spreken over de eerste ervaringen met de integratie van opvang, onderwijs en jeugdzorg binnen het kindcentrum. “We zijn er nu ook voor kinderen die in de reguliere opvang zitten, maar daar eigenlijk niet in passen. Voorheen moesten die naar opvanglocaties buiten onze gemeente en werden ze dus uit hun directe leefomgeving gehaald. Hetzelfde geldt voor de peuters en kleuters die extra zorg nodig hebben. Ook voor hen is er nu ter plekke passende ondersteuning.”

Lees verder op Vakblad Vroeg – Kennisplatform Jonge Kind

In de media: Opvang, onderwijs en jeugdzorg ineen loont
Foto: Vakblad Vroeg.