“Door hulp te zoeken, plaats je een kind niet in een hokje en geef je het geen stempel, maar juist een gouden ticket naar een stabiele en gelukkige toekomst.”

2 april 2021

Bij Sara dachten we nooit aan autisme. Ze maakt contact en heeft vriendjes en vriendinnetjes. De begeleiding van KluppluZ heeft ertoe geleid dat we onderzoeken lieten doen. Hieruit kwam tóch de diagnose autisme. Doordat we nu weten wat er speelt kunnen we haar ook echt helpen en hebben we weer een vrolijk kind.

Pittige tijden 
Sara had veel angsten, ging niet graag naar school, sliep slecht, had last van prikkels en zat niet lekker in haar vel. Je probeert alles om angsten weg te nemen, maar het lukte niet. Het was heel zielig voor haar. Dat is niet wat je wilt voor je kind. Mijn gevoel bleef zeggen dat er iets niet klopte en ik wilde iets voor haar doen. Daarom zochten we hulp. 

De begeleiders maken het verschil 
Via de huisarts werd een psycholoog geadviseerd. Een kinderpsycholoog en meerdere behandelaars probeerden ons en Sara te helpen, helaas maakte dit geen verschil. Het zorgde alleen maar voor meer frustratie. Via via hoorden we over KluppluZ en zo kwamen we bij Barbara, regiebehandelaar bij KluppluZ, terecht. Sara en Barbara hadden meteen zo’n goede klik en Sara vertrouwde haar volledig. Alles wat ze deed was grondig en op een prettige manier, zowel naar Sara toe als naar ons. Dit maakte het verschil waardoor Sara zich openstelde. Hierdoor is ze echt veranderd. 

“Het samenspel tussen alle betrokkenen was voor ons de sleutel tot succes” 

Samenwerking met alle partijen zorgt voor het verschil 
Alle betrokkenen, zoals de begeleiding, de school en het wijkteam, werkten met elkaar samen. Dat was voor ons de sleutel tot succes. Niet alleen wij hebben geleerd hoe we om moeten gaan met autisme, maar ook de school is dingen geleerd over hoe om te gaan met Sara. De rol die KluppluZ heeft gepakt in de samenwerking tussen de partijen was heel erg fijn. Want juist die aanpak zorgt ervoor dat iedereen Sara begrijpt en kan helpen.  

Een leuker en aangenamer leven 
Inmiddels zit Sara veel lekkerder in haar vel. Haar autisme zal altijd nog de nodige aandacht vragen, maar ze heeft zelf veel minder angst en meer zelfvertrouwen. De concrete handvatten die ze heeft gekregen voor hoe ze zichzelf moet uiten, maken voor haar en ons het leven een stuk leuker en aangenamer. 

“Het is belangrijk om je gevoel te blijven volgen wanneer jij voelt dat jouw kind meer nodig heeft.”  

Volg je gevoel 
De pittige tijd de we hadden, ging niet vanzelf over. Ik ben blij dat ik de stap heb genomen om hulp te zoeken. Het is belangrijk om je gevoel te blijven volgen wanneer jij voelt dat jouw kind meer nodig heeft. Een andere tip die ik iedere ouder wil meegeven, is dat je ervoor moet zorgen dat je bij iemand terechtkomt waar zowel jij als jouw kind een goed gevoel bij hebben. 

Geen stempel, maar een gouden ticket 
Door hulp te zoeken, plaats je een kind niet in een hokje en geef je het geen stempel, maar juist een gouden ticket naar een stabiele en gelukkige toekomst. Zo voelde dit voor ons in ieder geval. Zonder de diagnose had ze bijvoorbeeld geen arrangement op school. Het is onbetaalbaar dat je kind weer gelukkig mag worden. Als daarbij de hulpverleners, gemeente en school allemaal als een team om je kind heen staan, dan maakt ons dat heel dankbaar. 
 

Ruth (moeder van Sara) over KluppluZ

“Door hulp te zoeken, plaats je een kind niet in een hokje en geef je het geen stempel, maar juist een gouden ticket naar een stabiele en gelukkige toekomst.”