Dyscalculie

Wat is Dyscalculie? Hoe herken ik Dyscalculie? En wat kan ik doen als ik denk dat mijn kind Dyscalculie heeft? Als je deze vragen hebt kunnen wij je helpen. KluppluZ kan onderzoek doen naar Dyscalculie bij je kind en met jou en de school van jouw kind meedenken wat jouw kind nodig heeft om zich tot een betrokken, gelukkig en zelfverzekerd kind te (blijven) ontwikkelen. Wij geloven namelijk dat elk kind zich verder kan ontwikkelen als het de juiste begeleiding krijgt.  

Dyscalculie

Wat is het?

Bij Dyscalculie gaat het om een stoornis van het rekenen en wordt ook wel een leerstoornis genoemd. Je hebt naast rekenproblemen ook moeite met cijfers, getallen en ruimtelijk inzicht. Het is een erfelijke afwijking van de hersenen die niet verdwijnt als de hersenen volgroeid zijn.

Dyscalculie kan zich uiten in drie vormen:  

  • Geen cijfers of getallen kunnen lezen of op de juiste manier opschrijven.  
  • Cijfers en getallen op de verkeerde plek plaatsen.  
  • Rekenregels niet op de juiste manier gebruiken.  

Dyscalculie kan al op jonge leeftijd worden ontdekt. Vaak is er een aantal signalen waaraan je merkt dat de ontwikkeling van rekenen wat achterloopt. Bij kinderen kun je Dyscalculie herkennen aan:  

  • Eenvoudige manieren van rekenen gebruiken, zoals op de vingers (blijven) tellen;  
  • Vaak getallen omkeren (26 in plaats van 62);  
  • Cijfers verkeerd schrijven of oplezen;  
  • Moeite hebben met de volgorde van getallen (wat komt er na 7? En is 12 meer of minder dan 10?);  
  • Moeite met ruimtelijk inzicht (bijvoorbeeld puzzelen);  
  • Rekenregels niet kunnen onthouden (wat betekenen de tekens > of %?);  
  • Klokkijken gaat lastig;  
  • Veel fouten maken in stapsgewijze aanpak van rekenen.  

Tot nu toe is er nog geen behandeling of therapie waarmee rekenproblemen kunnen worden opgelost. Gelukkig zijn er wel manieren om de ontwikkeling in rekenen te stimuleren. Een eerste stap is om in gesprek te gaan met de basisschool van je kind. Zij hebben zicht op hoe het met de rekenontwikkeling gaat én kunnen extra ondersteuning bieden. Ze werken via het zogenoemde Rekenprotocol. 

Is dit niet voldoende voor je kind om mee te komen in de klas? Dan kan er een Dyscalculie onderzoek gedaan worden. Hierin wordt de rekenontwikkeling in kaart gebracht. Het laat zien met welke aspecten van rekenen je kind moeite heeft. Maar ook andere vaardigheden die van belang kunnen zijn voor de ontwikkeling van rekenen.  

Het Dyscalculie onderzoek helpt om praktisch advies te kunnen geven voor verdere aanpak en ondersteuning voor de rekenproblemen bij je kind. Ook als er geen diagnose is. Met de juiste hulp van Kluppluz kan een kind weer volop tot bloei komen. Zo kan ook jouw kind leren rekenen. Op zijn of haar tempo. 

Wil jij weten hoe wij

Jou kunnen helpen?

Meld je aan

Bekijk onze vestigingen Contact

Werkwijze

Het is soms een hele zoektocht om de juiste hulp te kunnen vinden. Wat kun je verwachten en welke stappen worden er genomen? We leggen het je graag uit.

Nog meer extra hulp

Op het gebied van leren