ADHD

Wat is ADHD? Welke problemen kunnen er spelen bij mijn kind en hoe kan ik hier hulp bij krijgen? Als je hier vragen bij hebt, kan KluppluZ je helpen. Wij geloven dat elk kind zich kan ontwikkelen met de juiste (tijdelijke) begeleiding. KluppluZ heeft professionals in huis die jouw kind en jou als opvoeder hierbij kunnen ondersteunen. 

ADHD

Wat is het?

ADHD is de afkorting voor de engelse term “Attention Deficit Hyperactivity Disorder”, in het Nederlands vertaald is het “Aandachtsdeficientie hyperactiviteitsstoornis”. Het speelt in de hersenen maar heeft ook te maken met de omgeving van een kind. ADHD kan zich al op jonge leeftijd ontwikkelen, maar moet voor het 12e jaar aanwezig zijn. Er zijn 3 soorten ADHD met bijbehorende kenmerken: 

 • ADHD-I (inactief): je hebt dan vooral moeite met de aandacht erbij houden. Vroeger werd dit ook wel ADD genoemd.   
 • ADHD-H (hyperactief/impulsief): je bent erg druk (fysiek/ verbaal), beweegt veel en kunt moeilijk stilzitten. Vaak doe en zeg je dingen zonder erbij na te denken. Het ‘floept’ er dan uit. 
 • ADHD-C (gecombineerd): je hebt dan (veel) kenmerken van beide soorten ADHD. Je kunt dus erg druk zijn maar ook moeite hebben met de aandacht erbij houden. Deze vorm van ADHD komt het meeste voor.  

Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van ADHD. ADHD is namelijk een beschrijving van gedragskenmerken, maar veroorzaakt het gedrag niet. Er lijkt sprake van een ingewikkeld samenspel tussen de genen, de hersenen en de omgeving van een kind met ADHD.  Erfelijkheid speelt een grote rol bij het krijgen van ADHD, maar is nooit de enige factor. Je kunt denken aan de ontwikkeling van bepaalde hersengebieden. Bij ADHD is er sprake van belemmeringen op het gebied van executieve functies (controle-en regelfuncties die ervoor zorgen dat je doelgericht kunt handelen). Maar ook omgevingsfactoren kunnen triggers zijn. Zowel tijdens de zwangerschap en rondom geboorte als later ontstane omgevingsfactoren. Bijvoorbeeld vroeggeboorte, roken, alcoholgebruik en stress van de moeder tijdens de zwangerschap.  Maar ook de omgeving waarin een kind opgroeit kan een factor zijn. Als een kind veel stress thuis en/of op school ervaart, is de kans groter om ADHD te ontwikkelen.  

Er zijn er een aantal symptomen van ADHD die je kunt herkennen. Je kind:  

 • hoort of luistert op school niet naar wat de docent zegt;  
 • kijkt vaak dromerig voor zich uit;  
 • heeft moeite om meerdere instructies tegelijkertijd op te volgen;  
 • kan zich niet lang concentreren op één taak;   
 • kan niet lang stil zitten;  
 • is erg druk, hyperactief of praat heel veel;  
 • draait veel op de stoel, friemelt met handen of voeten;  
 • staat opeens op en gaat lopen op momenten dat het eigenlijk niet kan of hoort;  
 • heeft wisselingen in emoties, zo kan het ineens heel boos, verdrietig of blij zijn;  
 • speelt heel wild en/of is luidruchtig.

Bij het vaststellen van ADHD is het wel belangrijk dat problemen al langere tijd spelen en dat andere tijdelijke, onderliggende oorzaken uitgesloten zijn.   

Kinderen met ADHD hebben vaak wat extra aandacht nodig. KluppluZ kan daarin meedenken en dit mogelijk maken. Door samen met jou en jouw kind te kijken waar de belangrijkste hulpvragen liggen en wie/wat hierbij ondersteunend kan zijn. Onze begeleiding van een kind met ADHD is altijd gericht op zowel het kind als de omgeving van het kind. Bij Kluppluz werken we in een nauwe driehoek van ouders-kind-school (en andere betrokkenen) waarmee we samen een plan bedenken, uitvoeren en evalueren. Als er de wens is voor een kind en zijn of haar omgeving om de diagnose ADHD te laten onderzoeken, dan kan dit. Maar ook zonder diagnose kan Kluppluz helpen jouw kind weer volop tot bloei te laten komen. Soms heeft een kind een bijzonder persoon nodig, die kan horen wat een kind niet kan vertellen. Zo kan ook jouw kind zich ontwikkelen. Op zijn of haar tempo en manier. 

ADHD kan niet genezen worden, maar met de juiste begeleiding van kind en zijn of haar omgeving kunnen de problemen verminderen. En leert het kind en zijn omgeving hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

Wil jij weten hoe wij

Jou kunnen helpen?

Meld je aan

Bekijk onze vestigingen Contact

Werkwijze

Het is soms een hele zoektocht om de juiste hulp te kunnen vinden. Wat kun je verwachten en welke stappen worden er genomen? We leggen het je graag uit.

Nog meer extra hulp

Op het gebied van gedrag