Herken jij de signalen van (hoog)begaafdheid?

16 maart 2021
Herken jij de signalen van (hoog)begaafdheid?

Er zijn nog steeds hoogbegaafde kinderen die onbedoeld te lang ‘onder de radar’ blijven. Er zijn veel verschillenden typen en uitingsvormen, waardoor het niet altijd makkelijk is om (tijdig) signalen van hoogbegaafdheid op te pikken.

Grote verschillen tussen het presteren op school en thuis kan een eerste signaal zijn. Ouders en school zien een totaal ander kind, waardoor wederzijds onbegrip kan ontstaan. Een kind dat op school nog een krassende tekening maakt, blijkt thuis al mooie poppetjes te kunnen tekenen. Ook kan een kind op school als een hele rustige, teruggetrokken en volgende leerling gezien worden, terwijl het thuis vooral heel boos en gefrustreerd is. Dit type kind wil vooral niet opvallen en anders zijn en laat aanpassingsgedrag zien met alle gevolgen van dien. Ook zijn er kinderen die zich op school wel meer uiten, waardoor er vooral op het negatieve gedrag wordt gericht en de aandacht voor de werkelijke onderliggende oorzaak uitblijft.

Het niet herkennen van hoogbegaafdheid kan naast frustratie ook leiden tot onzekerheid, een laag zelfbeeld en lage schoolmotivatie bij kinderen. Deze kinderen ontwikkelen vaak een ‘vaste mindset’. Door onvoldoende (cognitieve) uitdaging leren kinderen niet om hiermee om te gaan waardoor ze ook op latere leeftijd uitdagingen vermijden.

Ontstaan er twijfels over hoogbegaafdheid? KluppluZ helpt bij het vroegtijdig signaleren en helpt ouders en leerkrachten (preventief) om deze kinderen passende uitdagingen te bieden in het onderwijs.

Terug