Hoogbegaafdheid

Wat is hoogbegaafdheid? En wanneer ben je hoogbegaafd? Er zijn verschillende typen hoogbegaafdheid. Hierdoor is het niet altijd makkelijk om hoogbegaafdheid te herkennen. Denk jij of denkt de school van jouw kind dat je kind hoogbegaafd is? KluppluZ kan jou en de school van jouw kind helpen de juiste stappen te zetten. Om zo hoogbegaafdheid bij je kind op tijd te ontdekken.

Hoogbegaafdheid

Wat is het?

Er bestaan veel verschillende definities van hoogbegaafdheid. Wat vaak wordt aangehouden is een zeer hoge intelligentie (totaal IQ >130). Ook gaan veel definities uit van persoonlijkheid(eigenschappen) en werkhouding. Hoogbegaafde kinderen zijn bijvoorbeeld vaak erg zelfbewust, creatief, gevoelig, taakgericht en hebben veel fantasie. Ook op sociaal-emotioneel gebied kunnen ze ver voorlopen op leeftijdgenoten. Een hoogbegaafd kind ontwikkelt zich 'anders' dan andere kinderen. Daarom heeft het specifieke dingen nodig om zichzelf goed te kunnen ontwikkelen. 

Er zijn nog steeds hoogbegaafde kinderen die te lang niet als zodanig gezien worden. Dit kan (op termijn) tot verschillende problemen leiden. Inzet van een onafhankelijk professional kan helpen om te horen wat een kind zelf nog niet kan vertellen.  

Het is niet altijd makkelijk om hoogbegaafdheid te herkennen. Het kan zich op verschillende manieren uiten en is afhankelijk van kind-en omgevingsfactoren. 
Grote verschillen tussen de prestaties op school en thuis kunnen een eerste signaal zijn.

Ouders zien thuis een totaal ander kind dan de leerkracht op school. Hierdoor kan onbegrip van beide kanten ontstaan. Een kind dat op school nog een krassende tekening maakt, blijkt thuis al mooie poppetjes te kunnen tekenen. 

Ook kan een kind op school heel rustig, teruggetrokken en volgend zijn. Dit type kind wil op school vooral niet opvallen en anders zijn. Het past zich aan, met als gevolg dat het thuis vooral heel boos en gefrustreerd is.  

Er zijn ook kinderen die zich op school wél meer uiten. Hierdoor is er vooral aandacht voor het negatieve gedrag en niet voor de oorzaak van het gedrag. Doordat hoogbegaafdheid niet wordt herkend, kunnen kinderen zich gefrustreerd en onzeker voelen. Ook kan het zijn dat ze een laag zelfbeeld hebben en op school niet gemotiveerd zijn. 

Denk je dat je kind hoogbegaafd is? De professionals (orthopedagogen en psychologen) van KluppluZ kunnen jou en de school van jouw kind ondersteunen. Door het zetten van de juiste stappen om hoogbegaafdheid bij je kind op tijd te ontdekken.  

De school handelt via het DHH (Digitaal Handelingsprotocol Begaafdheid). Daarnaast kan een individueel onderzoek bij Kluppluz hele specifieke ondersteuningsbehoeften voor jouw kind in kaart brengen. Het vaststellen van hoogbegaafdheid is niet het doel op zich. Het is de basis voor vervolgstappen om ondersteuning te kunnen bieden op school en thuis. Met de juiste hulp en aandacht kan jouw kind zich weer verder ontwikkelen en weer tot bloei komen.   

Een hoogbegaafdheid onderzoek kan worden vergoed via Jeugdzorg, scholen of ouders. 

Toen Eva vijf jaar was, had ze wat problemen en spanningen op de basisschool. Daar dachten ze aan hoogbegaafdheid. De school verwees Eva en haar ouders naar KluppluZ. Joyce, moeder van Eva: "Van KluppluZ kregen we hulp en ook tips die ons goed hebben geholpen. We weten nu ook hoe wij er als ouders mee moeten omgaan. We zijn blij dat we de stap hebben genomen, het geeft ons veel rust." De gemeente vergoedde de kosten van het traject. 

Wil jij weten hoe wij

Jou kunnen helpen?

Meld je aan

Bekijk onze vestigingen Contact

Werkwijze

Het is soms een hele zoektocht om de juiste hulp te kunnen vinden. Wat kun je verwachten en welke stappen worden er genomen? We leggen het je graag uit.

“Fijn dat er naar je geluisterd wordt en dat je serieus genomen wordt”

Onze dochter is nu 8,5 jaar. Toen ze 5 jaar was had ze wat problemen en spanningen op school, daar dachten ze aan hoogbegaafdheid. Haar juf is gelukkig heel proactief en heeft haar wat extra uitdaging gegeven. Al snel merkten we dat ze beter in haar vel kwam te zitten. We hebben zelf ook informatie over het gedrag van onze dochter opgezocht. In eerste instantie waren we hierin terughoudend, want we wilden niet dat ze zich anders zou gaan voelen. Maar al snel vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. Lees verder +

MEER ERVARINGEN 

Nog meer extra hulp

Op het gebied van leren