Signalen van kinderen die op school dreigen uit te vallen

8 november 2021
 Signalen van kinderen die op school dreigen uit te vallen

Zo tussen de herfstvakantie en de kerstvakantie krijg je als professional vaak al de eerste signalen van kinderen die dreigen uit te vallen. Door samen op te trekken en op tijd ondersteuning te bieden, kunnen we het kind in de reguliere setting versterken. Hierdoor kunnen we grotere problemen (zoals uitvallen) in een later stadium mogelijk voorkomen.

Signalen van kinderen
Om kinderen op tijd te kunnen doorverwijzen, is vroegsignalering heel belangrijk. Een kind in een nieuwe klas bij een nieuwe leerkracht laat niet altijd het achterste van zijn tong zien. Ouders zien dat wel. Zij zien thuis de eerste signalen dat het niet lekker gaat met hun kind. Bijvoorbeeld door verandering in gedrag, emotioneler reageren, boos zijn, moeite met afscheid nemen of het niet meer fijn vinden om naar school te gaan. Allemaal signalen waarvan ouders zeggen ‘Dit is anders dan voorheen.’  

Ouders goed horen
Als professionals is het belangrijk om ouders goed te horen. Zij kennen hun kind het beste. Neem de ouders altijd serieus bij twijfels of zorgen. Luister, oordeel niet. Erken hun zorgen, luister daarnaar en denk mee bij wat nodig is. Soms zie je als professional niet wat ouders thuis al wel zien. Een kind kan echt heel verschillend gedrag laten zien. Het kan zijn dat ouders aangeven dat het thuis moeizaam gaat terwijl jij het rustig in de opvang of de klas ziet zitten en meespelen.

Zie je zelf signalen bij een kind? Bespreek ze dan met collega’s, vraag of zij het ook zien. Bepreek het ook met de ouders. En trek aan de bel als je denkt dat het nodig is om laagdrempelig iets in te zetten. Want als we afwachten, komt het niet altijd vanzelf goed. Dan is er meer nodig, duurdere zorg. Door dit samen te voorkomen, helpen we iedereen en vooral het kind.

Dit kan KluppluZ betekenen
KluppluZ kan op verschillende manieren ondersteuning bieden zoals ambulante begeleiding. Ons doel is altijd om het kind te behouden op de plek waar het zit. We hebben professionals in huis die pedagogisch heel sterk zijn, die het gedrag van een kind goed kunnen lezen en daarbij kunnen aansluiten. Dat kan een-op-een maar ook in een groep. Stel er is een peuter waar het niet fijn mee gaat. Je ziet dat er in de groep ander gedrag is dan wanneer je alleen bent met het kind. Iemand van KluppluZ kan dan een poosje meekijken en meedraaien op de groep om het kind te begeleiden. Zo kunnen we bekijken waarom het kind bepaald gedrag laat zien. En wat het nodig heeft om weer verder te kunnen. Dat geldt ook voor een kind wat vastloopt in het onderwijs. Wij zijn niet didactisch onderlegd, maar we hebben wel heel veel verstand van het pedagogisch handelen met kinderen en het kijken naar het gedrag van kinderen.

Praktijkvoorbeeld van samenwerking
Een peuter van drieënhalf zit op een reguliere peutergroep. Er is zorg over zijn functioneren in de groep. De pedagogisch professionals vragen zich af of het straks wel zal lukken op school en vragen KluppluZ om mee te kijken.

Een ambulant begeleider werkt een paar maanden met het kind in de groep om een aantal vaardigheden aan te leren en te versterken. De jongen laat heel mooi gedrag zien, pikt alles goed op en is goed leerbaar.

‘Jullie weten nu zoveel van deze jongen, zouden jullie hem de eerste twee maanden ook in de klas kunnen begeleiden?’ Op verzoek van de school start de jongen samen met de begeleider op school. Zij is er natuurlijk niet op alle momenten, maar ze zorgt voor een goede overdracht naar de leerkracht: ‘Mijn ervaring is dat als je dit doet, hij het dan het beste oppikt.’ Zodra het kind zelfstandig verder kan, voegt de begeleider weer uit. Dat is een prachtig praktijkvoorbeeld van samenwerking! 

Meer weten?
Heb je vragen of wil je advies? Neem dan vrijblijvend contact op. Bel 040 - 294 89 39 of stuur een e-mail naar info@kluppluz.nl.

Terug