Waaraan kun je merken dat je kind het moeilijk heeft?

8 november 2021
Waaraan kun je merken dat je kind het moeilijk heeft?

Zo tussen de herfstvakantie en de kerstvakantie zien we vaak de eerste signalen van kinderen die dreigen uit te vallen. Hoe komt dit? Waaraan kun je als ouder merken dat je kind het moeilijk heeft? En vooral: wat kun je eraan doen?

Hoe komt dit?
In de zomerperiode zijn kinderen lange tijd thuis. Ze kunnen hun eigen ding doen en hebben weinig verplichtingen. Na de vakantie komen ze in een nieuwe groep waar ze moeten wennen en nieuwe leerstof krijgen die in een sneller tempo wordt aangeboden. Ze moeten in de groep functioneren, dit is niet voor alle kinderen even makkelijk of fijn. Daarnaast moeten ze sociaal zijn: met de groep, hun vrienden en de nieuwe leerkracht. Kortom: er wordt emotioneel en cognitief veel van de kinderen gevraagd.

Zo tegen de herfst- en vooral ook de kerstvakantie zie je dat de eerste kinderen in de groep daar moeite mee krijgen.

Hoe kan ik merken dat mijn kind het moeilijk heeft?
Als het niet lekker gaat met een kind, kan dat op allerlei manieren zichtbaar zijn. We noemen een aantal voorbeelden:

  • emotioneler reageren
  • ‘bozig’ zijn
  • prikkelbaar
  • meer behoefte aan nabijheid en beschikbaarheid van de ouders
  • moeite met afscheid nemen
  • het niet meer fijn vinden om naar school te gaan
  • moeilijker in slaap komen
  • dromen
  • bedplassen

Wat kan ik als ouder doen?
Vertrouw vooral op je eigen intuïtie. Die is namelijk altijd goed. Geef bij de professional in het onderwijs of de kinderopvang aan wat je ziet en merkt bij je kind. En laat je kind weten dat je ziet dat hij het moeilijk heeft en dat dat er mag zijn. Stap niet meteen in de valkuil om het te willen oplossen maar luister eerst vooral. En benoem het ook: ‘Ik zie dit bij je. Klopt dat?’ Ga in gesprek. Natuurlijk op niveau, aangepast aan de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van het kind. Stel open vragen, ben niet suggestief maar probeer je kind te laten vertellen. Hoor en erken dat en bespreek daarna samen wat je kind zou willen. ‘Wat kan jij doen en waar kan ik jou bij helpen?’

Uitval voorkomen door op tijd hulp te bieden
Als KluppluZ op tijd wordt ingeschakeld, kunnen we al in een vroeg stadium hulp bieden. Zo voorkomen we dat het kind uitvalt. Als ouder zie je thuis vaak de eerste signalen dat je kind zich anders gedraagt. Een nieuwe leerkracht in een nieuwe klas moet het kind vaak nog eerst leren kennen. Een kind laat dan niet altijd het achterste van zijn tong zien.

Wat kan KluppluZ doen?
Wij kunnen op verschillende manieren ondersteuning bieden. Ons doel is altijd om het kind te behouden op de plek waar het zit. Soms zien we dat de ondersteuning toch blijvend nodig is. Of dat een kind nog iets anders nodig heeft. Dan gaan we in gesprek met de ouders en de school/kinderopvanglocatie. Zo begeleiden we het kind een stukje naar een vervolgplek.

Een jongetje uit groep drie
Neem het voorbeeld van een jongetje uit groep drie. Hij loopt op school helemaal vast en komt thuis te zitten. Voor zijn alleenstaande moeder is dit direct een belasting, het is voor haar heel moeilijk om alles geregeld te krijgen. Tegelijkertijd raakt haar kind uit het schoolritme. Slaaptijden, schermtijden, alles loopt door elkaar heen. In overleg met school vangt KluppluZ het kind overdag een aantal uren per week op. Het kind komt hierdoor tot rust en het krijgt weer een ritme. Ondertussen staat het kind op de wachtlijst voor andere zorg, want er is echt wat meer nodig. Tot het zover is, zit het kind in een omgeving waar gewoon met een dagritme wordt gewerkt. Waar natuurlijk tijd is voor een spelletje, fruit en buitenspelen. En waar ook gewoon zijn schoolwerk gedaan wordt zodat hij straks weer makkelijker verder kan.

Meer weten?
Heb je vragen of wil je advies? Neem dan vrijblijvend contact op. Bel 040 - 294 89 39 of stuur een e-mail naar info@kluppluz.nl.

Terug