Onderzoek naar intelligentie

4 oktober 2023
Onderzoek naar intelligentie

De psychologen en orthopedagogen van KluppluZ kunnen onderzoek doen naar de intelligentie van kinderen. Hiervoor zijn verschillende soorten intelligentietesten beschikbaar. Twee daarvan zijn de WISC-V en de NIO-toets. Wat kun je met deze testen meten? Anouk Lauwen, orthopedagoog bij KluppluZ, vertelt er meer over.

De WISC-V en de NIO-toets meten allebei de capaciteiten van een kind, ofwel wat een kind 'in huis' heeft (het aanlegniveau). Welke test wordt afgenomen, hangt af van de hulpvraag van school en ouders. 

Wat mag ik verwachten van een leerling? Vraag ik te veel?

Laura zit in groep 4. Ze vindt het erg moeilijk op school. Haar didactische ontwikkeling verloopt langzaam, haar school en ouders maken zich hier zorgen over. Daarnaast is Laura onzeker, omdat zij merkt dat het haar niet lukt. Ondanks extra ondersteuning op school en een doublure, blijft haar ontwikkeling achter. De leerkracht en intern begeleider willen graag weten wat zij van deze leerling mogen verwachten, omdat zij het vermoeden hebben dat Laura overvraagd wordt. Haar ouders willen graag het beste voor Laura, omdat zij zien dat hun kind op dit moment niet met plezier naar school gaat. De intern begeleider besluit Laura aan te melden voor een capaciteitenonderzoek.

Vraag je je als onderwijsprofessional af wat je mag verwachten van een leerling? Vraag je misschien te veel van de leerling? De WISC-V (Wechsler Intelligence Scale for Children-V) geeft een beeld van de sterke en minder sterke kanten van een kind. Het is een klein onderzoek wat veel inzicht kan geven. Op basis van de testresultaten worden ondersteuningsbehoeften geformuleerd met duidelijke handvaten die op school en thuis kunnen worden toegepast.  

De WISC-V in het kort: 

  • Individuele intelligentietest 
  • Voor kinderen en jongeren van 6 t/m 16 jaar 
  • Brengt het totale intelligentieniveau in kaart 
  • Brengt verschillende cognitieve vaardigheden in kaart:  
  1. verbaal begrip 
  2. visueel ruimtelijk inzicht 
  3. vloeiend redeneren 
  4. werkgeheugen 
  5. verwerkingssnelheid 
Is de kader beroepsgerichte leerweg de beste keuze? Of past de theoretische leerweg beter? 

De leerkracht van groep 8 heeft gedurende het schooljaar een goed beeld gekregen van de didactische vaardigheden van de leerlingen uit haar klas. Zij twijfelt echter bij een aantal leerlingen nog over het type voortgezet onderwijs. Wat is voor hen het meest passend, wat heeft de meeste kans van slagen? Zij wil daarom graag een NIO-toets laten afnemen, zodat zij een goed advies kan geven.

Soms zijn er twijfels over welk type voortgezet onderwijs het beste bij een leerling past. Dan biedt de NIO-toets – NIO staat voor 'Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau' – uitkomst. De toets geeft een duidelijker beeld over de capaciteiten van een leerling, als aanvulling op de Cito-toets en het beeld dat de leerkracht heeft. Zo kan de school een goede afweging maken voor het type voortgezet onderwijs. 

De NIO in het kort: 

  • Wordt individueel afgenomen 
  • Voor leerlingen uit groep 7 of 8 
  • Geeft inzicht in de verbale, symbolische en algemene intelligentie 
  • Geeft een schooladvies 

Als aanvulling op de toets kan een NIO+ onderzoek worden gedaan. Aan de hand van twee vragenlijsten (NPV-J-2 en PMT-K-2) kan de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind in kaart worden gebracht.  

Meer weten of aanmelden?  

Wil je meer weten over de WISC-V of de NIO-toets? Wil je een leerling aanmelden? Neem contact op met een van onze medewerkers van de afdeling Planning en Advies, zij helpen je graag. Bel 040 - 294 89 39 of stuur een mail naar info@kluppluz.nl

Terug